Moda ve Tasarım Bölümü

         

              İnsanlığın var oluşundan bu yana yaşamın vazgeçilmezlerinden biri olan  Tekstil,  kendisini sürekli yenilemek ve geliştirmek zorundadır. Çünkü var olan çizgiyi ve alışılmışlığı devam ettirmek, her alanda olduğu gibi Tekstilde de geriye doğru gidişi ifade etmektedir. Bir yanda bütün dünyada süregelen bir yarış ve teknolojik gelişme, diğer yanda tekstilin, moda, markalaşma, estetik arayışlar ve diğerlerinden farklı olma düşüncesi, tekstilde tasarım olgusunu bilhassa gündemde tutmamızı gerektirmektedir.  Eğitimimiz; tekstil, hazır giyim ve moda sektörüne çağdaş, yaratıcı ve özgün tasarımlar üretebilen ve öncü fikirleri yakalayıp pazar istekleri doğrultusunda talepleri değerlendirerek "modayı" oluşturabilen moda tasarımcılarının yetiştirilmelerini amaçlamaktadır. 

             Öğrenciler; 4 yıllık lisans eğitimleri süresince ilk yıl alanları ile ilgili teknolojik bilgiler ve malzeme bilgileri, kuramsal ve tasarım olgusunu geliştirici dersler alırken ikinci yıldan itibaren uygulama ağırlıklı derslerde hem tasarımlarını üretme olanağı bulmakta, hem de sektöre yönelik çalışmalarla kendilerini geliştirmektedir. Ayrıca gelişmiş bilgisayar laboratuvarlarında üçüncü yıldan itibaren bilgisayar destekli tasarım eğitimi ile öğrenciler tasarımlarını bilgisayar ortamında gerçekleştirmektedir. Eğitim süresince öğrencilerin genel kültür ve sanat bilgileri ile teknolojik bilgilerinin geliştirilmesine özen gösterilmekte, özgün, yaratıcı, doğaya zarar vermeyen ve fikri mülkiyet haklarını ihlal etmeyen tasarımlar yapmaları desteklenmektedir.

            Bu bölümden mezun olan öğrenciler TEKSTİL ve MODA TASARIMCISI unvanı alırlar ve serbest tasarımcı olarak çalışabildikleri gibi, moda ve tekstil sektöründe; moda tasarımcısı, tasarım bölümlerinde yaratıcı direktör, takı ve aksesuar tasarımcısı, hazır giyim ve moda basınına hizmet veren dergilerde moda editörü, büyük mağazacılık gruplarında, konsept mağazalarda ya da butiklerde ürün yöneticisi, tekstil sektöründe, kumaş baskı ya da dokuma tasarımcısı, sahne sanatları ile ilgili resmi ve özel kurumlarda, sinema ve televizyon kurumları ile daha pek çok alanda tasarımcı, danışman ve uzman olarak çalışabilme olanaklarına sahip olurlar. Hazır giyim markalarına workshop, koleksiyon ve branding danışmanlık hizmetleri verebilirler. Sektöre yönelik yetişecek öğrenciler, hazır giyim işletmelerinin ihtiyaçları doğrultusunda stilist, modelist (kalıpçı) ve planlama sorumlusu olarak da çalışabilmektedir. Halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olarak kurs açabilmekte ya da çalışabilmektedir.
           Aynı zamanda formasyon eğitimi almaları durumunda meslek liselerinin moda tasarım, konfeksiyon ve tekstil bölümlerine öğretmen olarak atanabileceklerdir. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Tekstil ve Moda Tasarımı alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.