5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinlikleri- Atık Çarkı Yarışması

26 Haziran 2024 Çarşamba

Üniversitemiz Çevre Sorunları, Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde Giresun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü iş birliğiyle, 5 Haziran Dünya Çevre Günü Etkinlikleri kapsamında Giresun Üniversitesi öğrencilerine yönelik düzenlenen Atık Çarkı Yarışması Sergi ve Ödül Takdim Töreni, Üniversitemiz Rektörlük Binası Fuaye Alanı’nda 10 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Törene, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Murat Cavunt, Giresun Tapu İl Müdürü Orhan Köroğlu, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Güven Özdem ve Prof. Dr. Hüseyin Şahin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü temsilcileri, Üniversitemizin değerli akademik ve idari personelleri katılım sağladı.


Program; yarışmanın koordinatörlüğünü yürüten Üniversitemiz Çevre Sorunları, Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Özlem Tunç Dede’nin açılış konuşması ile başladı. Bu yıl ilkinin gerçekleştirildiği Atık Çarkı yarışması ile döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımı olan “Sıfır Atık” temelinde, sürdürülebilir bir üretim ve tüketim alışkanlığını teşvik etmek amacıyla üniversite öğrencileri arasında atıkların geri dönüştürülerek faydalı ürünlere/eserlere dönüştürülmesi ve çevresel farkındalığın arttırılmasının hedeflendiğini belirten Doç. Dr. Özlem Tunç Dede; öğrencilerin eğitim gördükleri camiada oluşan atıkları faydalı ürünlere dönüştürmeleri, atık malzemelerden yeni eserler/ürünler ortaya çıkararak yeşil dönüşüme katkı sağlamaları ve toplumda çevre bilincinin oluşturulmasında aktif rol almaları için teşvik edici olacağını belirtti.

Yarışmaya katılan eserlerde öğrenciler kağıt, metal, cam, ahşap, tekstil atıkları vb. atık malzemeleri kullanarak çok çeşitli eserler oluşturmuş ve hepsi birbirinden değerli olan eserler Üniversitemiz akademik personelleri ve Çevre Şehircilik ve İlkim Değişikliği İl Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan jüri üyeleri tarafından değerlendirilmiştir.

Yarışmada atık olarak bilinen haşlanmış nohut suyu ve yağı alınmış fındık posasını fındık yağı ile muamele ederek yan ürünler ile vegan mayonez üretimi yapan ve “Veganez” olarak isimlendirdiği ürünü ile Yüksekokulumuz Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencisi Dicle Rojbin Kösen, jüri özel ödülünü almaya hak kazandı.

Öğrencimiz Dicle Rojbin KÖSEN’i tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.